DENİZİ, BALIĞI VE "AMASRA SALATASI" İLE MEŞHUR TARİHİ SESAMOS ŞEHRİ...AMASRA...
Amasra, eskiden yalnızca Bartınlıların kaçış yeriyken, şimdilerde ise ülkemizin dört bir yanından turist ağırlar hale geldi. Özellikle büyük ve kalabalık şehirlerde yaşayanlar, kaçış yeri aradıklarında soluğu Amasra'da alıyorlar hemen. Bu nedenle de Amasra'da çok sayıda konaklama alternatifinin yer aldığını söyleyebiliriz. Daha çok butik otel ve pansiyonlardan oluşan konaklama imkanları mevcuttur.
Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı ve bağımsız adaları ile eşsiz bir görsel güzelliğe de sahip olan Amasra hem 3000 yıllık tarihi, yerel sanatları, ormanlık alanları ile görülmeye değer yerlerden biridir.
Amasra ya da tarihte bilinen ilk adıyla Sesamos şehri, M.Ö XII. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bu dönemde bölgede görülen Gasgas ve Hitit egemenliğinden sonra şehir, Fenikelilerce ticari amaçlara yönelik bir koloni olarak kullanılmıştır.
Amasra denince, aklıma ilk gelenlerden biri de rahmetli Barış Akarsu'dur. Barış Akarsu, 28. doğum günü olan 29 Haziran 2007 Cuma günü akşam saat 22:30 civarında Muğla'nın Bodrum ilçesine 5 km mesafe kala Torba Kavşağı'nda arkadaşlarıyla birlikte bir trafik kazası geçirdi. Özel Bodrum Hastanesi'ne kaldırılan Barış Akarsu, beş günlük yoğun bakım sürecinin ardından 4 Temmuz 2007 Çarşamba günü saat 20:10 civarında hayata gözlerini yumdu.
Barış Akarsu, 29 Haziran 1979 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde dünyaya gelmiş. Eğitim hayatını Amasra'da tamamladıktan sonra bir süre boyunca yelken sporu ile uğraşmış. Küçük yaşlarda başlayan müzik ilgisinin, Amasra'ya gelen müzisyenlerden etkilenerek bir tutku haline geldiği söylenmektedir. Allah rahmet eylesin, Amasra'lılar, Barış Akarsu için güzel bir anıt yapmışlar !
Plajı olan 2.Koy, balık lokantaları genellikle burada bulunuyor. 1.Koy arkada küçük olan !
Amasra'da iki koy var ! 1.koy Karadenize açık olduğu için dalgalı ve korunaksız, diğeri ise, bunun tam arkasında plajı ile ünlü iç koy. Burada denize girmek sorunsuz, ayrıca, hemen hemen bütün balık lokantaları burada bulunuyor.
Amasra'nın meşhur " Amasra Salatası " ile birlikte her türlü balığı makul fiyata yemeniz mümkün
Batı Karedeniz'de görev yaptığım yıllarda, Amasra'ya ailece birkaç kez gelme fırsatı bulduk. Fotoğraf çekimi için çok ideal olan Amasra'da, her seferinde, çok güzel günlerimiz oldu. Amasra'nın yerleşim yolları dar ve dönüş imkanları zorlayıcı. Bu nedenle, çekme karavan ile gelmek ızdıraba dönüşebilir ! Motokaravanla, iç koy sahilinde yer bulmak mümkün ! Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında deniz suyu sıcaklığının uygun olması nedeniyle denize girilebilir. Temmuz ayında Barış Akarsu Müzik festivali ilginç olabilir. Ne zaman ve ne şekilde olursa olsun, Amasra'yı mutlaka görmeli !