ESKİŞEHİR GEZİMİZ-1 :
Gerek kısa süreli, gerekse uzun süreli tatiller için olsun İç kesimlerde gerek kültürü ve tarihi gerekse de eğlence olanakları ile ilgiyi hak eden pek çok şehir bulunuyor. Eskişehir, işte tam da bu özellikleri nedeniyle son yılların gözde tatil rotaları arasına girmiş durumda.
Konaklama, gezilecek yerler ve ulaşım imkânları başta olmak üzere kentin turistik açıdan popülaritesinin yükselmesinde payı olan tüm nedenler hakkındaki ipuçlarını Eskişehir gezi rehberi aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
Eskişehir, en eğlenceli ve hareketli dönemini ise mayıs ile eylül arasındaki dönemde yaşıyor. Yalnız özellikle ağustos ayında hava sıcaklıklarının ciddi anlamda yükseliyor.
O yüzden tatilinizi, hava şartlarının daha uygun olduğu geçtiği mayıs, haziran ve eylül aylarından birine denk getirmeyi düşünebilirsiniz. Böylece Porsuk kıyısında ya da Odunpazarı civarında uzun yürüyüşlere çıkabilir, iyiden iyiye hareketlenen gece hayatını deneyimleyebilirsiniz.
Eskişehir, yaz aylarında çok sayıda kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Mayıs ile ağustos ayları arasında kente giderseniz Yunus Emre Kültür Haftası, Eskişehir Film Festivali, Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri, Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri gibi organizasyonları yerinde izleme ayrıcalığına kavuşabilirsiniz.
Eğer tarihi atmosfere yakın olmak niyetindeyseniz kentin en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Odunpazarı‘ndaki konaklama fırsatlarını değerlendirmeye öncelik verebilirsiniz.
Kapsamından dolayı sık sık Madame Tussauds ile karşılaştırılan Balmumu Heykel Müzesi başta olmak üzere bölgede birçok kültürel tesis bulunuyor. Hatta bunların büyük bölümü, yerleşime mimari bakımdan özgünlük katan tarihi konaklarda hizmet veriyor.
Eskişehir, farklı aktivitelere odaklanarak keyifli zaman geçirebileceğiniz bir kenttir. Havaların güzel olduğu günlerde Porsuk üzerinde yolcu taşıyan Esbot adlı teknelere binip tura çıkabilirsiniz.
Tekneler, yolculuk boyunca akarsunun farklı kısımlarındaki duraklara yanaşıyor; ancak bana sorarsınız bu deneyimi doyasıya yaşamak için en uygun nokta, Porsuk Çayı‘nın İsmet İnönü Caddesi ile kesiştiği Köprübaşı yakınındaki durak olur.
Amsterdam tarzı tekne turları yerine Venedik havasını İç Anadolu’ya taşıyan gondollara binmeyi de tercih edebilirsiniz. Yalnız baştan belirteyim; gondol turları tekne gezintilerinden kısa sürüyor.
Ama verdiği keyifle karşılaştırıldığında mesafenin bir önemi kalmıyor.
Eğer fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız Eskişehir’de harika manzaralarla karşılaşabileceğinizi yeniden hatırlatmak istiyorum. Kentte, bu konuda öne çıkan yerler Porsuk Çayı kıyısı ve Odunpazarı oluyor.
Eskişehirde Ulaşım:
Eskişehir kent merkezindeki ulaşım sistemi için oldukça gelişmiş diyebilirim. Hatta kentin bu konuda çevreci çözümleri kabullenmiş olduğunu da belirtmem gerekiyor.
Nüfusun büyük çoğunluğu, ulaşım ihtiyaçlarını gidermek için tramvay ve bisiklet gibi seçeneklere yönelmeyi tercih ediyor. Zaten İsmet İnönü Caddesi’nde dolaşırken sıkça karşılaşacağınız tramvaylar, toplu taşıma sisteminin merkezinde yer alıyor. Gerçi şehir merkezinde konakladığınızda birçok yere yürüyerek de gidebilirsiniz.
Şehirde, ilk tramvay seferi 2004 yılında gerçekleştirilmiş. Estram adıyla hizmet veren araçların sefer sıklıkları oldukça iyi ayarlanmış.
İstasyon da dâhil olmak üzere merkezdeki birçok noktaya, bu araçları kullanarak rahatça ulaşabilirsiniz. Eskişehir’de tramvay hatlarının dışında kalan bölgelere gitmek için otobüslere binebilirsiniz.
Eskişehirde Alışveriş :
Alışveriş, bana göre Eskişehir gezi rehberi başlığı altındaki en renkli konu çünkü kentte farklı tarzda ürünler bulabileceğiniz çok sayıda mekân bulunuyor. Üstelik bunların birçoğunda kent kültürünü yansıtan otantik ürünlerin satışı yapılıyor. Tabii popüler markalara ait mağazalarla dolu alışveriş merkezleri ve cadde üstü butikler de bulunuyor.
Lületaşı, gümüş ve topraktan yapılma ürünler ile ilgileniyorsanız Taşbaşı ile Hamamyolu’nu es geçip Atlıhan El Sanatları Çarşısı'na gidebilirsiniz. Aynı zamanda bir müzeye ev sahipliği yapan çarşının en önemli alternatifleri ise Kurşunlu Külliyesi ve Çukur Çarşı oluyor.