HACIBEKTAŞ VELİ TÜRBESİ&MÜZESİ GEZİMİZ :
Medeniyetler eşiği Kapadokya’yı keşfederken yol güzergahında bulunan maneviyatı güçlü yerlerden biri olan Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni, diğer adıyla Hacı Bektaş Müzesi’nin de içinde bulunduğu külliyeyi ziyaret etmeden geçmeyelim dedik.
Bunun yanısıra, tavsiyemiz, eğer Ağustos ayında Kapadokya’ya geliyorsanız, Hacı Bektaş Veli’yi anma amacıyla düzenlenen ve birçok kültürel etkinlikle karşılaşacağınız festivali de kaçırmamanızı öneriyoruz.
Dışarda hatıralık eşya standında, halıya örülmüş üç fidan
Hristiyan Keşişlerin ve filozofların öğretileriyle yüzyıllar boyunca ilim yayan Kapadokya, İslam tarihinin en büyük düşünürlerinden biri olan Hacı Bektaş Veli’ye de yurt olmuş.
Bektaşi tarikatının kurucusu Hacı Bektaş Veli’nin öğretileri ise Anadolu dışında Balkanlardan Ortadoğu’ya kadar yayılmış.
13. Yüzyılda temeli hoşgörü olan, Allah, kul ve kainat sevgisiyle yoğrulmuş bu öğretilerin, 1948’de yayınlanan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’yle neredeyse birebir örtüştüğü görülmüş.
Hacı Bektaş Veli Türbesi sadece ebedi istirahatgah değil, aynı zamanda bir ‘Pir Evi’ ve diğer pirlerin hikayeleriyle de bezenmiş farklı yapılar ile 3 ana bölüme ayrılmış Hacı Bektaş Müzesi’nden oluşuyor. Dergahın ve türbenin içinde bulunduğu külliye 1964 yılında müzeye dönüştürülmüş.
Etnografya müzesi gibi düzenlenmiş külliyede sadece mimari ve sanatı değil, aynı zamanda Bektaşilerin günlük yaşamında kullandıkları eşyaları, hat örneklerini, el yazmalarını görebiliyorsunuz.