PATARA ANTİK KENTİ - ANTALYA :
Anfi tiyatronun bu kadar büyük olması, Patara Kent nüfusuyla doğru orantılı olduğunu göstermektedir.
Patara Antik Kenti Nerededir?
04.10.2018 tarihinde Kaş-Patara bölgesine yaptığımız karavanlı seyahatimiz sırasında, daha önce adını çok duyduğumuz " Patara Antik Kenti " 'ne uğrama fırsatını yakaladık... İyi ki, buraya gelmişiz... Dünyada, demokrasinin ilk defa uygulandığı " Likya Meclis Birliği " parlemento binasının Türkiye'de olması oldukça ilgimizi çekmişti.
Patara Antik Kenti dışındaki anfi tiyatroyu inceliyoruz
Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş Köyü'nde yer almaktadır ve Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir. Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi tarafından 1988 yılından beri kazıları sürdürülen Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile de ayrı bir öneme sahiptir.
Solda görülen, ihata duvarının ustaca, kademeli bindirme ile kaymasını önlemek üzere inşa edildiğini gördüm
Likya Birliği Meclis Binası :
Parlemento Binası perspektif görünüş
Tiyatronun hemen kuzeyinde konumlanan ve doğuya yönelik cephesi agoraya bakan yapı, 42.80 x 32.60 m. ölçüleriyle Antik Anadolu’nun en büyüklerinden biridir. YapımıM.Ö.2.yy.da Likya Birliği’nin resmi olarak kurulmasıyla gerçekleşmiştir. Roma çağı içinde birkaç yapı evresi daha geçirmiş ve aynı zamanda odeion işlevini de üstlenmiştir.20 sıralı caveası ile yaklaşık 1400 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Olasılıkla M.S.4.yy.da Patara’yı kuşatan sur duvarlarının içine alınarak bir burç gibi kullanılmıştır.
Burada öğrendiğimiz bilgilere göre; tarihi meclis binası için yapılan projenin Türk arkeoloji tarihinin en büyük restorasyon çalışmalarından biri olduğu ve restorasyonun tamamlanması ile Likya Birliği'nin başkenti ve yönetim merkezi olan Patara Antik Kenti'nin tarihi kimliğinin daha iyi ortaya çıktığı belirtildi...
Likya Meclis Birliği Parlemento Bina Anfisi Şehire giriş Roma Zafer Takından yapılmaktadır
Parlemento Bina projesi hakkında bilgiler
İlçesi yakınlarındaki Patara Antik Kenti'nde, 1991 yılında dönemin Patara Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık tarafından keşfedilen ve TBMM'nin desteğiyle 7.5 milyon lira harcanarak 31 Ocak 2012'de restorasyonu tamamlanan Likya Birliği Meclisi Binası, törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.
Bina içi oda incelemesi yapıyoruz Kapalı mekandan anfiye çıkış
Parlemento Binası Ana Giriş Kapısı Parlemento Binası dış destek kemerleri
Parlemento Binası dış mekan görünüşleri
Patara Antik Kenti Tarihi:
İ.Ö.13'üncü yüzyıla ait Hitit metinlerinde şehrin adı Patar olarak geçmektedir. Tepecik Akropolü'nde ele geçen seramik parçaları, Orta Tunç Çağı özelikleri içerirken, yine Tepecik'in doğu yamacı eteklerinde ortaya çıkarılan, Demir Çağı öncesine ait taş balta Patara'nın tarihinin ne kadar eskilere gittiğini göstermektedir. Xanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini her çağda devam ettirmiş olan Patara'nın yazıt ve sikkelerde Likya dilindeki adı Patara olarak geçer.
Parlemento Binasının hemen önünden başlayan heriki tarafı sütunlu cadde
Duvar yazıtları Helenistik çağda yaşasaydık böyle poz verirdik
Şehre günümüz kalıntılarına giriş, görkemli ve çok iyi korunmuş Roma Zafer Takı'ndan yapılmaktadır. İ.S. 100 yıllarında bölge valisi adına inşa edildiği, kitabelerinden anlaşılmaktadır. Tak'ın batısındaki tepenin yamaçlarında, Likya tipi lahitlerin bulunduğu mezarlık alanı uzanır. Kentin en güney ucunda Kurşunlu Tepe'ye yaslanmış olan tiyatronun depremden sonra İ.S. 147 yılında yeniden inşa edildiği yazıtlardan anlaşılmaktadır. Tiyatronun yaslandığı Kurşunlu Tepe şehrin genel görünümünün seyredildiği en güzel köşedir. Buradan şehrin diğer kalıntıları; Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, ana cadde, liman ve tahıl ambarı rahatlıkla izlenebilir. Tepenin kuzeybatısındaki bataklığın arkasındaki tahıl ambarı (granarium), Patara'nın günümüzde kalmış anıtsal yapılarından biri olup, İmparator Hadrian ve eşi Sabina tarafından İ.S. 2.y.y.'da yaptırılmıştır. Tiyatronun kuzeyinde Likya Birliğinin başkenti olan Patara'nın, toplantılara ev sahipliği yaptığı Parlamento Binası yer almaktadır. Şehrin suyu yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusundaki İslamlar Köyü yakınlarında, Kızıltepe yamacındaki kayalıktan getirilmiştir. Kaynakla şehir arasında, Fırnaz iskelesinin kuzeyindeki; mahallen "Delik Kemer" olarak adlandırılan bölüm ise su yollarının en anıtsal bölümüdür.
Soldaki resim, antik çağda yaşamış Roma'lı savaşçı...Şaka tabii ki, öğle tatilli dolayısıyla, istirahat eden, çevre köylerden kazıda çalışan işçi...
Sağdaki fotoğraftaki ağac, parlemento binasının önünde yer alıyor. İlgimi çekti fotoğrafladım... Yaşını bilmiyorum ama burada uzun zamandır yer aldğı kesin...
Patara plaj yolunda poz veriyoruz, ancak, deniz çok dalgalı idi fazla yüzemedik
Karavanımız patara plaj kapısında ve ekibin plaj hazırlığı
Son söz; yolunuz buraya düşerse, " Lİkya Antik Kenti " ile " Likya Birliği Meclis Binası " 'na mutlaka uğrayın.....
,