TÜRKİYE'DE KARAVAN ANLAYIŞI BU HALE GELDİ !
Karavanlar, “çekme karavan” ve “motokaravan” olarak ikiye ayrılıyor. Daha çok uzun süreli konaklamalarda ya da imar yasağı olan bölgelerde tercih edilen çekme karavanlar, en basit olarak “bir çekici aracın arkasına bağlanarak çekilen römork şeklindeki karavanlar” olarak tanımlanabilir. Bu tür karavanları çekebilmek için karavanın büyüklüğüne göre uygun güçteki araçlara ihtiyacınız var. Türkiye’de çekme karavanlar 750 kilogramdan hafif ve 750 kilogramdan ağır olarak iki sınıfa ayrılıyor. Birinci grup karavanlar, ruhsatsız; ikinci grup karavanlar ise ruhsatla karayollarında kullanılabiliyor.
Motokaravanlar ise kendi kendine hareket edebilen araçlar. İç düzeni diğer çekme karavanlar gibi yaşamaya elverişli olarak tasarlanan kendinden motorlu taşıtlar, kapalı kasa panelvanların içine, kamyonetlerin arkasına, özel yapılan kasa içine ya da otobüs kasalarının içine tasarlanabiliyor.
Ancak eskiden çok fazla kurala bağlı kalmadan “hareket hâlindeki özgürlük” olarak görülen karavanlar, sayılarının artmasıyla birlikte artık pek de özgür değil. Pandemiyle birlikte artan karavan sayısı, yasaklamaları da beraberinde getirmeye başladı. Özellikle güney sahillerinde tam bir karavan çılgınlığı yaşanıyor. Karavanlar nedeniyle araçlar park edecek yer bulamazken bu karavanların günlük olarak konaklama için kiraya verilmesi tepkileri daha da artırıyor. Örneğin, Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı... Antalya Büyükşehir Belediyesi meclis kararıyla yeni karavan park alanı oluşturulmasını ve sahilde karavan parklarına yasak getirilmesini planlıyor.
Sokaklara konvoy şeklinde rastgele park edilen karavanlar
Bu konuda en ciddi yasak Çeşme Kaymakamlığı'ndan geldi: Kamusal alanlarda, plajlarda, park ve bahçelerde, çadır kurmak ve karavan park etmek yasaklandı. Türkiye’deki illerin ya da ilçelerin bu konularda yasakları çeşitlilik gösteriyor. Ama gittiğiniz yerlerde şikâyet olması durumunda problem yaşamanız büyük ihtimal. Tatilinizin zehir olmaması için, bütçenize göre kamp alanlarını tercih edebilir ya da biraz daha gözlerden uzak yerlerde aracınızı park edebilirsiniz. Elbette önerdiğimiz ikinci ihtimal durumunda da girişi yasak olan ormanlara ve elbette çevre temizliğine dikkat etmek önemli. Türkiye’de karavancılara karşı yükselen tepkiye, çevreyi kirli bırakarak katkıda bulunmazsanız iyi olur.
Konyaaltı ilçesinde, özellikle mayıs ayından itibaren yüzlerce karavan sahibi, sahile yakın birçok cadde ve sokağı sabit park yeri olarak kullanmaya başladı.Pandemi döneminde izole tatil yöntemlerinden biri olarak ciddi artış gösteren karavan tatiliyle ilgili 11 kilometrelik Konyaaltı sahiline yakın birçok cadde ve sokak, park ettikleri alanda aylarca kalan karavancılar tarafından işgal edildi.Her türlü karavan tipinin yanı sıra bazı kişilerin otobüs ve minibüsleri de karavan gibi kullandığı görüldü. Bu kişiler, sahile en yakın bulabildikleri sokaklara park ettikleri otobüsler ve minibüslerde yaşıyor.
Karavan araçların hem büyük olması hem de birçoğunun sokak veya caddelerde aylarca konaklaması nedeniyle bu bölgelerde yaşayanlar, kendi araçlarını park etme sorunu yaşarken, karavanların sokak ve caddeleri işgal etmesinden rahatsız oluyor. Karavanlarla ilgili hem Büyükşehir Belediyesi hem de Konyaaltı Belediyesi'ne yoğun şikayetler gelmeye başladı.Konyaaltı sahilinin günlük ziyaretçi trafiğini de olumsuz etkileyen sabit karavan parkları nedeniyle Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı'nca Büyükşehir Belediye Meclisi'nin haziran ayı meclis gündemine alınması için teklif yazısı gönderildi. Haziran ayı meclis toplantısında, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in başkanlığında yapılan oylamada, teklifin gündeme alınması oy birliğiyle kabul edildi.
Haziran gündemine alınan ancak henüz içeriği bu ay içindeki başka meclis toplantısında görüşülecek teklif yazısına göre, sahilde Büyükşehir Belediyesi'nce yeni karavan park alanı oluşturulması planlanıyor. Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait Arapsuyu Mahallesi'ndeki 6 bin 329 metrekarelik alanın, 4 bin 114 metrekarelik kısmının karavan parkı olarak kullanılması önerildi.
Teklif yazısında, Konyaaltı ilçe sınırlarında belirlenen alan dışında karavan araçlarının bekleme ve park etmelerinin yasaklanması da yer alıyor. Belirlenen karavan parkı alanı dışında konumlandığı tespit edilen karavan araçlarını kolluk kuvvetleri söz konusu parsele yönlendirecek. Uyarılara rağmen karavan park alanı dışında bölgede park eden karavancılara idari para cezası uygulanacak.
Park alanı ise Antalya Sosyal Hizmetler A.Ş. tarafından işletilecek.
Dolayısıyla şikayetler sonucunda karavan park etmek için tatilcilere özel karavan park alanları düzenlendi. Günümüzde ülkenin yazlık noktaları olmak üzere birçok rotasında karavanın yol kenarına park edilmesine ilişkin kesin bir yasak bulunmasa da bu durumun trafiği bazen olumsuz etkilediği görülebiliyor. Söz konusu durumun belediye yetkililerini harekete geçirerek bir ceza ihtimaline dönüşmesine karşın karavan parkınızı belediyenin özel park noktaları ve kamp tesislerine yapmanızı tavsiye ederiz.
Yaz ya da kış fark etmeden tatil sezonu geldiğinde karavancılar tarafından “Karavan istediğin yere park edilir mi?” gibi sorular sorulabiliyor. Öncelikle daha önce bahsettiğimiz gibi karavanınızı yol kenarına park ettiğinizde belediyeye göre değişebilmek üzere kaldırılma ihtimaline maruz kalabilirsiniz. Özenle çıktığınız bir tatil yolculuğunda bu gibi durumlara maruz kalmamak için karavanı park edebileceğiniz iki farklı rota bulunuyor. İlk olarak şahsi karavanınızı şehir belediyeleri tarafından oluşturulan özel karavan park alanına güvenle bırakabilirsiniz. Ayrıca yine güvenli bir karavan park noktası için özel kamp tesislerinde bunun için ayrılmış bölümleri tercih edebilirsiniz. Bu tercihiniz için Campalow’un “Karavan park alanı kamp alanları” listesi size yardımcı olacaktır.